Recuperare

Logopedia

Logopedia este disciplina psihopedagogică ce se ocupă de educarea și în special cu reeducarea (terapia colectivă) limbajului. Tulburările de limbaj survenite din diverse cauze împiedică înțelegerea, recepționarea și transmiterea mesajului verbal și au un impact uriaș întrucât comunicarea prin limbaj este cea mai importantă cale de integrare școlară și socială a copilului.

În Centrul de zi AURORA, ședințele de logopedie constituie o terapie de întreținere a capacităților funcționale ale copilului.

Recuperarea logopedică se derulează doar pentru copiii cu indicație în acest sens cu o frecvență medie de 2 ședințe pe săptamână. S-a insistat și pe ghidarea părinților și a profesorilor psihopedagogi pentru ameliorarea funcțiilor de comunicare ale copiilor.

In centrul de zi Aurora mulți dintre copii prezintă tulburări severe de achiziție a limbajului verbal, cu nevoi de amplificare a registrului de comunicare nonverbală.

Kinetoterapia

Kinetoterapia este gimnastica medicală care  tratează numeroase afecțiuni prin intermediul programelor complexe de exerciții terapeutice, elaborate individual în funcție de afecțiune și de evoluția acesteia.

Terapiile de recuperare  sunt extrem de importante în activitatea zilnică, se lucrează unu la unu, cu multă atenţie şi dăruire în aşa fel încât copiii să fie relaxaţi şi cooperanţi, factor esenţial în reducerea gradului mare de spasticitate pe care îl au!

Ca și logopedia, kinetoterapia face parte din procesul de recuperarea complexă a copilului cu dizabilități neuromotorii. Activitățile individuale de kinetoterapie se desfășoară în ritm de 2-3 sesiuni săptămânale per copil, și constituie o terapie de susținere pentru eforturile familiei de a susține perioade de recuperare medicală efectuate în mediul medical.

Stimularea cognitiv – senzorială în sesiuni individuale este esențială mai ales pentru grupa copiilor preșcolari, a căror acomodare la ritmul și activitatea în grup solicită o investiție serioasă din partea echipei psihopedagogice.

Copiii de la Centrul Aurora sunt implicați în activități care au ca scop stimularea memoriei, a capacității de concentrare asupra unei activități, a gândirii, rezolvării de probleme, dezvoltării senzoriale, a capacității de exprimare, a capacității de orientare spațio-temporală, dezvoltării psiho-motrice fine și grosiere.

Activitățile de socializare urmăresc dezvoltarea competențelor de viață independentă ale  copiilor, cât și relaxarea și oferirea unor momente de joacă și de amuzament. Centrul organizează în timpul săptămânilor de cursuri – ieșiri cu copiii în spații publice  ale orașului sau/și iesiri ocazionale organizate în comun cu elevii din școli generale sau speciale colaboratoare. Aceste activități sunt alese cu grijă, în funcție de vârstă, dar și de capacitatea de adaptare, înțelegere și de a se bucura a copiilor participanți, astfel încât au loc tipuri diferite de ieșiri cu grupe diferite de copii.